4.12.2012

treeni & ruoka & laihtuminen


Oon ollu nuorempana välistä enempi ja vähempi urheilullinen likka. Talvet tykkäsin hiihtää vapaan tyylin hiihtokisoissa jonnekkin seiskaluokalle asti ja kesät meni hiekkakentillä palloa potkiessa ja lähisatamassa uiskennellessa. Yläasteella alko sitten yllätysyllätys vähän muut asiat kiinnostamaan ja liikunta jäi. Lenkkeilyä harrastin ehkä kerran puoleen vuoteen. Innostus liikkumiseen heräili pikkuhiljaa uudestaan kun silloiselle asuinpaikkakunnalleni avattiin uima- ja jäähalli kuntosaleineen. Satunnaisesti käytiin kaveriporukalla polskimassa, nostamassa mukamas jotain punttia salilla ja luistelemassa. Sitten tuli ammattikoulu ja muutto Jyväskylään. En tehnyt mitään joitain Laajavuoren lenkkeilyjä ja koulun liikkatunteja lukuunottamatta. Vasta muuttaessani Jyväskylästä Viitasaarelle, rupesin hurahtamaan pikkuhiljaa salitreeniin. Kävin vanhalla punttisalilla poikien mukana tekemässä joskus jotain. Muistan kun painoin "pahimmillani" 66 kg ja päätin, että nyt tämä saa loppua. Epätoivonen yritys karppailua ja lenkkeilyä ei tuottanut pahemmin tulosta. 2010 vuonna rupesin käymään enempi aktiivisesti ryhmäliikuntatunneilla (pump, zumba, combat, functional training ja core) ja vetämässä parikolme punttitreeniä viikossa uuden kuntosalin avauduttua. Sieltä se ajatus sitten lähti. Paino tippui muutaman kilon - ehkä sinne 63 kiloon. Rupesin saamaan vähän lihasta ja rasvaakin paloi vähän, muttei tarpeeksi. Kehonkoostumusmittaus kertoi edelleen liian korkeasta rasvaprosentista.

Sitten tuli ero silloisen kihlatun kanssa ja pisti mun kropan ihan sekasin. Ruoka ei maistunut moneen viikkoon. Aloin lenkkeilemään sinä keväänä ja hämmästyin ihan kuinka pitkiä matkoja jaksoin hölkkäillä, jo 6 kilometriä kokoajan vauhti päällä oli hurja suoritus! Paino tippui jossain muutamassa viikossa jostain sieltä 62 kilosta 59 kiloon. Muistan sen tunteen kun eilisen - silmät meinas tippua päästä vaa'an lukemia katsoessa. Housukaupoilla ollessa sen laihtumisen oikeestaan vasta huomasin, kun kokoa pienemmät housut meni jalkaan ihan vaivatta. Sitä tunnetta kun tajusin miten paljon "turhaa" ruokaa vedät naamariis parisuhteessa ollessa. Kyllä, seurustelu lihottaa.

Muutto takas Jyväskylään syksyllä 2011 ja jäsenyys Elixiaan. Perus pumpin & combatin lisäks löysin tältä rakkaussalilta mm. nämä uudet tuttavuudet- functional training, x-fit, xycling ja kahvakuula-tunti. Salitreeniä siinä sivussa sitten omarakenteisella kolmijakoisella ohjelmalla. Kyseisenä syksynä eksyin myös potkunyrkkeilyn peruskurssille. Se oli ehkä mun syksyn pelastus. Jokin asia johonka satsata 110 prosenttisesti. Joulukuussa suoritinkin sitten keltaisen vyön ja vuoden alusta lähtien olen käynyt harrastajien treeneissä. 

Paino on tässä vuoden aikana heitelly 56-59 kilon välillä. Rasvaa mulla on kehonkoostumusmittauksen mukaan lähtenyt viimesen 1,5 vuoden aikana jota kuinkin kymmenisen kiloa. Lihasmassa on vuorostaan sitten kasvanut. Sokerittoman tuloksena muuten, paino tippui 57,7 kilosta sinne 54 kiloon, jossa toivottavasti sitten pysyiskin. Käyn ensviikolla uusissa kehonkoostumusmittauksissa ja päivittelen sitten taas lukemia tänne.

treeni

Viimesyksyyn verrattuna oon osannu hieman hölläillä, jolloinka pakotin itteni uupumukseen asti salilla ja treeneissä ramppaamiseen. Tärkeempää tuntu olevan, että jakso treenata muttei jaksanut tehdä töitä. Oon jumppaillu nyt enempi mielen mukaan. Ei musta oo kiva lähteä salille vääntää rautaa jos oon ihan poikki. Ei tuu hyviä tuloksia, et palaudu kunnolla ja treeni päättyy yleensä tällöin "mikspitimennä"-tunteeseen. Pyrin kuitenkin kolmeen kertaan salilla/viikko. Oon jakanut treenit kolmeen osaan - työntöpäivä, vetopäivä ja jalkapäivä. Työntöpäivänä työntäviä liikkeitä, eli penkki- ja pystypunnerrusta, ranskalaista penkkiä, ristitaljaa, ojentajia ja vipareita. Vetopäivänä ylätaljaa kahdella eri otteella, mavea, kulmasoutua ja haukkareita. Jalkapäivänä tietty ihanaa kyykkäilyä smithissä, prässiä, pakaraa, takareittä ja jalkapäivänä teen myös mun selkä- ja vatsatreenin mikä nyt on mitä millonkin. Ryhmäliikuntatunneista tykkään eniten tuolla aiemminkin mainituista pumpista, kahvakuulasta, xyclingista, x-fitistä ja functional trainingista. Oon tullu siihen tulokseen, että koreografiset tunnit ei oo mua varten. Tunneilla käyn about 2-3 kertaa viikossa. Tykkään myös lenkkeillä meidän ah-niin-ihanalla Rantaraitilla joskus kahdesti viikossa semmosia 9 kilometrin hölkkiä, fiiliksen mukaan. Ja kysymys, miksi mä teen tän kaiken? Ei, en sen takia, että näyttäsin paremmalta (toki sekin vaikuttaa vähän) mutta sen takia, että siitä tulee vaan niin pirun hyvä olo!
Kickboxing-treenit mulla ois peräti viidesti viikossa (ma, ke, pe, la ja su). Viimeaikoina innostus on hieman hiipunut erinäisten rikkinäisten paikkojen vuoksi, mutta josko se sieltä löytyis taas. Meillä on ehkä maailman epäinhimillisimmät harjoitusajat maanantaina ja keskiviikkona (20.45-22.00) ja pimeän aikaan varsinkin, tuntuu ettei millään jaksais enää raahata itteään treenaamaan - varsinkin jos sun herätyskello on soinut 03.45 aamuvuoroon ja et oo osannu päättää et oisko fiksua nukkua päikkärit vai mennä samoilla silmillä. Vuorotyön ja tälläsen harrastuksen yhdistäminen on välistä todella haastavaa. 

Potkunyrkkeily on kerrassaan mahtava ja ainaskin tehokkaasti kuntoa kohottava harrastus. Tänne on helppoa lähteä ihan "nolla"kuntosenakin. Treeneissä keskitytään, tai ainaskin yritetään keskittyä tekniikkaan (väli lol, koska tämä osio menee usein minulta ainaskin läskiksi haha), sitten vähän sparraillaan ja kehitetään lihaskuntoa ihan perusliikkeillä. Harrastuksena suhtkoht edullinen (meillä jäsenmaksu 100e/kausi + lisenssi) kunhan on saanut pakolliset varusteharkinnat (omat hanskat, sääri- ja hammassuojat) tehtyä.
Välivinkkinä, jos haaveissasi on esim. painonpudotus tai jollain tapaa muokata kroppaa - hae motivaatiota eri paikoista. Netti on pullollaan inspiraatiosivustoja eli ns. fitspo-sivustoja (esim. tämä, tämä, tämä & tämä) ja kaupat ovat pullollaan erilaisia lehtiä, niistä mainitakseni oma lempparini, mikäpä muukaan kuin...
...Fit! Tän kuun numerossa ois varmasti paljon evästä teille jotka tätä treeniruokapostausta ootte pyydellykkin.
ruoka
Näitä kolmea on löydyttävä varastoista - aina. Arlan maitorahkasta on tullu ylivoimainen lemppari Ehrmannin ja Valion pehmeän alettua tökkimään. Täyttävää ja proteiinirikasta. Raejuusto tulee kovana kakkosena, tähän Keson maustamattomaan oon ollu viimeaikoina kovin ihastunut, vaihtelu virkistää välistä! Koostumukseltaan ihan erilaista kun esim. Valion rasvaton, joka on niiiiiiiiiiiiin kuivaa. Tätä puuron ja salaatin sekaan tai tonnikalan ja ananaksen kaveriksi. Kuten varmasti huomaatte, proteiini on kova sana - elimistön rakkennusaine. Tietenkään niitä elimistön polttoaineita eli hiilihydraatteja unohtamatta (!). Itse pyrin nauttimaan päivän hiilihydraatit aamupäivän ja päivän aikana ja painotan iltapalaa kohden sitten proteiinipitoisempaan ruokaan. Muistakaahan, että kroppa tarvii myös ns. "hitaita" polttoaineita eli rasvoja, hyviä sellaisia. Esimerkkinä. mä olen ruvennut korvaamaan salaatinkastikkeen tällä Rainbown ihanalla valkosipulisella oliiviöljyllä (saatavilla myös sitruunan ja basilikan makuisena). Käytän sitä myös paistamiseen. Ei, en enää leivontaan. :D Pssst, suosittelen muuten lämpimästi pitämään esim. viikon ajan ruokapäiväkirjaa kiloklubi.fi-sivustolla, jotta opit tuntemaan vähän kuinka paljon syöt mitäkin per päivä ja saatko tarpeeksi kutakin ravintoainetta. Itse päästelen semmosella n. 1600 kalorilla/päivä.

Meidän seura järjesti hiljattain ravintoluennon josta sai kyllä paljon hyödyllistä tietoa, kuinka liikkuvan ihmisen tulisi syödä. Pikkuhiljaa olen löytänyt ittelleni oikeen tavan syödä. Aamulla herättyä puurolautanen raejuustolla ja marjoilla/hedelmillä höystettynä. Päivällä lämpimiä kasviksia, salaattia, kanaa, kalaa, katkarapuja tai vähärasvaista lihaa, kylkeen jotain maitotuotteita. Välipalaksi esim. hedelmä ja rahkaa tai raejuustoa. Vettä säännöllisin väliajoin, ettei mene höplään ja luule janoa näläksi.


Jos käyn alkuillasta treenaamassa, vetelen heti treenin päätteeks palkkarin ja jokunen tovi sitten palkkarin jälkeen vielä kevyen illallisen, joka on yleensä jokin sopivasti täyttävä proteiinipitoinen salaatti.
...ne aamuhiilarit ja iltasalaatit :)

Näistä aiheistahan riittäs kerrottavaa vaikka kuinka paljon, varsinkin ruokapuolesta heräs vaikka minkälaista ajatusta kun rupesin kertailemaan tuolta ravintoluennolta saatua lappua ja uusinta Fit-lehteä. Vai jätänkö höpinät niille jotka asioista osaa oikeasti kirjoittaa ja tietääkin asioista todenteolla jotain? :)

Heräsikö ajatuksia? Kysymyksiä? Kerro toki omista treeneistäsi, syömisistäsi ja kokemuksesi mahdollisesta painonpudotuksesta!

Terkuin, bloggari jonka viimeisin liikuntakerta on viime perjantailta, että terkut flunssalle jonka vuoksi jouduin perumaan Helsinkiin lähdönkin, ärr!



6 kommenttia:

  1. Oot kyllä mahtava mimmi, respect! Ja niinhän se yleensä juurikin on, että ei se mitään maailmaa mullistavia kikkoja vaadi, perusruokaa ja liikuntaa, josta nauttii :)

    täällä täytyisi vähän potkia itseään ahterille, ja saada taas liikunnasta kiinni. Oon oikeastaan aina liikkunut tosi paljon, mutta sitten kun lopetin kilpaurheilu-treenit, olikin yhtäkkiä tosi vaikea käskyttää itseään, kun oli tottunut siihen, että valmentaja määrää, mitä pitää tehdä.

    Treenaamaan lähteminen tuntuu olevan kaikista vaikeinta.. aina, kun itsensä on vaikka sinne jumppaan saanut potkittua, on se liikunnan jälkeinen ihana tunne taattua. Kunhan ensin vain saisi lähdettyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Awwww, kiitos ihan mahottomasti. Menin suorastaan ihan hämilleni. ;) Ei se vaadi todellakaan. Hyvän olon kautta saa aivan hurjia tuloksia.

      Se on vaan sanottava oltava kova itelleen ja pistettävä tekee vähän töitä, niitä kun ei kukaan tee sun puolestas.

      Treenien ennaltasuunnitteleminen, mahdollisen jumppatunnin varaaminen ja esim. kassin pakkaaminen edellisenä päivänä auttaa kyllä aika pitkälti. Ja jos tiedossa on punttitreeni niin uuden treenimusan kattelu antaa kans kivaa boostia.

      Kyl se motivaatio sieltä löytyy, tsemppiä!

      Poista
  2. Kiitos öljyvinkistä :) Kätevää, oliiviöljy ja valkosipuli samassa.

    Niin ja melko samanlaisella ruokavaliolla mennään täälläkin, noi must jutut mitä on oltava kaapissa on ihan samat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä :) Täytyy varmaan availla viel vähä enemmän noita ruokakaappien sisältöjä tännekkin jos löytyis jotain muutakin.

      PS. Kävin tsekkailee sun blogis ja täytyy sanoo et ihan ihastuin! :)

      Poista
  3. Olipa kiva piristys tähän iltaan, kun löysin sun blogin! Luin sun vanhaa blogia ja huhhuh, minkä muutoksen oot saanut aikaan kropassas! :) You go girl!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka kiva et vanhoja lukijoita on löytäny tänne! Ja ihana et vaivauduit kommentoimaan. Jotakin on joo ehken tapahtunut, kiitti! :)

      Poista


I N S T A G R A M

follow me @ B L O G I L I S T A - B L O G L O V I N - W E ♥ I T - contact me: venkuli@hotmail.com